Bazuin schittert op kerstconcert in Grote Kerk

maandag 23 december 2019

Het 31e kerstconcert in de grote kerk had alles in zich wat je van een kerstconcert kon verwachten. Of toch niet? Verrassende programmering stond er op het programmaboekje. En dat was het zeker. Nooit eerder gehoord, dat zangeres Petra Berger werd begeleid door een drietal slagwerkers op marimba met het lied “De Zee”. Ook voor de zangeres moet dat een enorme ervaring zijn geweest. Verder het bekende kerstrepertoire zoals “ Nesun Dorma”, "O Holy Night” en de Christmas Song. Petra is regelmatig gast bij concerten van De Bazuin en brengt op haar eigen wijze extra sfeer op zo'n mooi kerstconcert, want dat was het.

Slagwerkers Adrie va Werd, Jan-Hendrik Hootsen en Peter Bansberg, die begonnen zijn als klein mannetje bij De Bazuin, gaven een staaltje ritmiek ten gehore, die je op een dergelijk concert niet zou verwachten. Ook verrassend gespeeld, door maar liefst acht slagwerkers, was de compositie “Stormbreak”. Een frivool uitstapje met de orkestleden, die meer moesten doen dan de noten spelen. Handgeklap, stampen met de voeten en tikken op het instrument stonden gewoon in de partij genoteerd. Gewaagd om een dergelijk stuk in de programmering op te nemen.

Het gastkoor Poznan Cathedral Choir "De Poolse Nachtegalen" hadden hun laatste optreden in de Grote Kerk, voordat zij huiswaarts gingen. Zoals het er nu uitziet was dit koor voor het laatst in Nederland. “ Het is voor mij niet meer haalbaar om dit verder te organiseren” aldus Frieda de Kreij uit Giessenburg, die 30 jaar actief is geweest om dit koor naar Nederland te halen. Het koor was nu voor de vierde keer te gast bij het Kerstconcert. Wellicht een idee voor een Rotary of Lionclub om dit project op te pakken.

Indruk

Het koor maakte veel indruk op het publiek. Ondanks dat er in het Pools werd gezongen had het publiek veel sympathie voor die kleine mannetjes, die zomaar solo stonden te zingen voor een groot publiek. Hoog gezongen klanken galmden door de kerk. Emotioneel en respectvol. Bijzonder was ook het samenspel met orkest en koor. Geeft aan dat muziek internationale taal is. De speciaal gemaakte arrangementen werden vlak voor het concert voor het eerst gerepeteerd. In de avond klonk het allemaal geweldig.

Groot orkest

De Grote Kerk was niet zo groot als de organisatie had gewild. De Gorcumse Bazuin is een groot orkest en met zoveel belangstelling is het zowel bij orkest als publiek schipperen met de ruimte. Het is allemaal goed gegaan. Complimenten aan de organisatie. Het orkest staat strak onder leiding van dirigent Jos Jansen, die ook verantwoordelijk is voor de gehele programmering. Jos Jansen heeft de laatste jaren het orkest hoorbaar en zichtbaar fors laten groeien. Voorzitter Theo Bos van de stichting De Bazuin “Alle repetities worden vol bezocht en leden hebben veel respect voor deze dirigent. Hij dwingt het met zijn muzikale kwaliteiten en humor op een positieve manier af. Wij zijn blij met Jos”.

Rabobank Cheque

Ook blij werd Bos van de door Renate van Maaren aangeboden Rabobank cheque van maar liefst 2000 euro. De Rabobank Coöperatiefonds ondersteunt initiatieven, die het maatschappelijke of culturele leven in stad en regio verbeteren. De Bazuin is op de goede weg en in stijgende lijn. Afwisselende programmering en grote indruk maakte het met “Russian Christmas Music”. Een compositie, die de kerk volumineus vulde en de kerk was al zo vol. Het geheel werd door alle deelnemers afgesloten met “Stille Nacht”. Het was een schitterend kerstconcert. Dat zeker!

Sluiten