De Lingehaven

vrijdag 25 april 2014

De Lingehaven

De festiviteiten voor het jubileum van de Lingehaven gingen op 25 mei 2013 van start tijdens een speciale editie van Open Havendag. Aan de havenmuren hingen de hele zomer reusachtige canvasdoeken met schilderijen en foto's die uit het water leken op te duiken. Ze toonden beelden over de geschiedenis van de haven.

Straatverlichting
De Lingehaven heeft ook een blijvende herinnering overgehouden aan het jubileum. Op de Havendijk en de Appeldijk is nieuwe straatverlichting geplaatst. De lantaarns hebben een vormgeving die goed past in het beeld van een historische binnenstad. De nieuwe straatverlichting werd mogelijk door samenwerking tussen het FOWW en de gemeente.

Lingehavenconcerten
Het FOWW is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de opzet van de Lingehavenconcerten. In 2013 vormden de concerten een waardige afsluiting van de feestelijkheden in en om de haven. Zo'n 12.500 bezoekers genoten op vrijdag 13 en zaterdag 14 september van de muziek en het evenement in deze bijzondere omgeving. Tussen de concerten door was er een korenfestival. Vrijdag werden onder meer 2300 schoolkinderen en hun begeleiders ontvangen en vermaakt door Jandino Asporaat. Op zaterdagavond was het grote Galaconcert. Het werd uitgevoerd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine met als solisten Tania Kross (zang) en Paolo Giacometti (piano). Ze vertolkten werken van onder meer Rossini en Bizet. Traditioneel volgde op het afsluitende concert een groot vuurwerk.

TV-uitzending op 25 april 2014
Het klassieke zaterdagavondconcert in de haven is opgenomen door omroep Max. Het zal worden uitgezonden op vrijdag 25 april om 17.35 uur op Nederland 2.

De Lingehaven is misschien wel de mooiste plek van Gorinchem. Dankzij actieve stadsbewoners werd de haven in de jaren 80 niet gedempt, maar gerenoveerd. In 2013 was het 25 jaar geleden dat de Lingehaven na een grondige metamorfose openging voor de pleziervaart. Het jubileum werd in de stad gedurende het hele vaarseizoen op tal van manieren gevierd. De gemeentelijke Havendienst en bedrijfsleider Johan Hania waren de grote motor achter het evenement, het FOWW ondersteunde diverse activiteiten, waaronder het Lingehavenconcert en de tentoonstelling. Ewald Klaui, bestuursvoorzitter van het FOWW: "Het belang van de Lingehaven voor het levend houden van de Gorcumse binnenstad, en daarmee voor de Gorcumse bevolking, mag niet worden onderschat. Daarom paste de viering van 25 jaar Lingehaven prima in de doelstelling van het fonds."

Sluiten