Activiteiten

Op dit onderdeel van de website vindt u meer informatie over door het FOWW gesteunde projecten. Stuk voor stuk staan achter al deze mooie initiatieven creatieve en betrokken mensen en organisaties met veel doorzettingsvermogen.

Gorcumse Literatuurprijs 2021

maandag 25 oktober 2021

De feestelijke uitreiking van de Gorcumse literatuurprijzen 2021 vond dit jaar plaats op een bijzondere en passende locatie: Slot Loevestein! De deelnemers aan deze jaarlijkse literatuur- en dichtwedstrijd kregen in 2021 immers de opdracht om hun inzendingen te schrijven in het kader van het ‘Hugo de Groot jaar’ met als thema: ‘wat laat ik na, hoe wil ik herinnerd worden?’De gelukkige prijswinnaars en andere genodigden werden op 13 oktober jl. gastvrij ontvangen in het kasteel. Het bestuur van de Stichting Gorcumse literatuurprijs had voor passend vervoer gezorgd: door de welwillende medewerking van ‘Riveer’ was de heen- en terugtocht over de Merwede geregeld, geheel in stijl met de nagedachtenis aan Hugo (al was het dan in omgekeerde volgorde…).Uiteraard draaide het deze avond om de prijswinnaars in de zes categorieën, die door de jury uit de vele inzendingen gekozen waren. Ook de presentatie van het boek ‘Hugo de Groot en zijn nalatenschap’ was een feestelijk moment en een blijvende herinnering aan deze bijzondere editie van de literatuurprijs. De Gorcumse burgemeester Reinie Melissant nam het eerste exemplaar in ontvangst. Zij sprak haar waardering uit over de literatuurprijs en het boek en kwaliteit van de inzendingen noemde zij opvallend hoog.Niet alleen de winnende bijdragen, maar ook een selectie uit de andere inzendingen en bijdragen van andere auteurs zijn hierin te vinden.Belangrijk: Het boek is bij de Gorinchemse boekhandels te verkrijgen voor een bedrag van € 10,00.De avond werd opgeluisterd door musici van ‘De Bazuin’. Verrassend was ook de medewerking van Hugo zelf, in eigen persoon en op film. Hij kondigde de opening van de Literatuur route aan, die van 15 tot en met 31 oktober op Loevestein te bewonderen is en waarop met een QR-code het werk van de winnaars te lezen is.Hugo de Groot: hij was en is zijn tijd echt vooruit!Stichting FOWW steunt dit initiatief en heeft graag een bijdrage gedaan om dit mogelijk te maken.

Lees meer

Midwinterwandeling

dinsdag 6 april 2021

Ter afsluiting van het jaar 2020 en als follow up van Praten en Breien is de eerste Gorcums midwinterwandeling met beeldenbingo gehouden. Deze interactieve wandeling door de binnenstad is afgesloten met onder het genot van diverse biologische soepen en de prijsuitreiking in de kamer van de Tussentijd. Ondanks het slechte weer kende dit event een grote opkomst van zo’n 50 deelnemers.Vanuit de bijdrage van FOWW is de productie van de ‘beeldbingokaartjes’ gefinancierd.

Lees meer

Memory Bricks

dinsdag 6 april 2021

In 2019 kwam de laatste aanvulling op de stadsroute van de Memory-Bricks. Het project van een onbekende kunstenaar ging in 2017 van start met diverse Bricks die geplaats werden in de binnenstad. Ze bevatten herinneringen en verhalende objecten die in epoxy gegoten zijn zoals een biljet van tien gulden en een cassettebandje. Deze zogenaamde ‘memory bricks’ zijn een enorme hit op Facebook en in de stad. Er ontstaan spontaan meldingen van nieuwe locaties en mensen gaan op jacht naar de stenen om een compleet beeld van het project te krijgen. De impact op de zichtbaarheid van de stad is groot. Veel schoolklassen, vrienden groepjes en verjaardagsfeestjes benutten de route als een actieve speurtocht door de Gorcums BinnenstadDe Spreekkamer bracht vervolgens een nieuwe routekaart uit die gretig aftrek vindt in de stad bij zowel toeristen alsmede het onderwijs. De routekaart is gratis af te halen in het Gorcums Museum en de VVV.Vanuit de bijdrage van FOWW zijn de promotiemiddelen gefinancierd.

Lees meer

ZomerTerras in Gorinchem

woensdag 7 oktober 2020

Het zomerfeest in Gorinchem is in de jaren 50 ontstaan (“zomer vakantieweken”) vanuit het idee iets te organiseren voor mensen die niet op vakantie konden. Niemand kon weten dat deze oorsprong vandaag de dag zo relevant zou zijn. Dat het normale concept van het Zomerfeest, zoals dat in de jaren 80 is doorontwikkeld, niet zou passen in corana-tijd, dat was duidelijk voor Stichting Zomerfeest Gorinchem. Maar niets organiseren? Dat paste niet bij de missie van deze 100% vrijwilligers stichting. Met een selecte groep is de spreekwoordelijke handschoen opgepakt en samen met gemeente, betrokken partijen en met een groot aantal partners (waaronder Stichting FOWW) is het ZomerTerras tot stand gekomen. In elk opzicht anders, omdat er ook veel minder kon worden teruggevallen op de Gorinchemse middenstand, die normaliter het festival sponsort. Daarom is er gekozen voor nieuwe invalshoeken: kaartverkoop en het zoeken van de verbinding met (nieuwe) vrienden zoals ondernemersvereniging Hartje Gorinchem, Theater Peeriscoop, Mooi Gorinchem, VestingJazz Gorinchem en de Grote Kerk. Samenwerken met als doel een festival in terrasvorm met onder andere een comedynight, kindervoorstelling Joris en de Draak en optredens van o.a. lokale helden zoals Rosanne de With, Daniel Roos en Loos Alarm. Een plek om samen, binnen de richtlijnen, te kunnen genieten van entertainment voor én door Gorkummers.

Lees meer

Klassiek en pop bij 'Viva la vida'

woensdag 26 juni 2019

Op 24 mei vond in de Rehobothkerk het gezamenlijke concert Viva la vida plaats, waarbij klassiek en pop elkaar ontmoetten. Het orkest Merwe Sinfonietta begeleidde Popkoor 0183. Nummers als Shotgun, Human, Thinking out loud, maar ook Ennio Morricone en klanken uit de West Side Story passeerden de revue.Kamerorkest Merwe Sinfonietta Gorinchem omschreef het concert als volgt:We 'Can't stop the feeling'! Wat een leuk concert hadden we als Merwe Sinfonietta (vanaf dit najaar Gorcums Symfonie Orkest) met Popkoor0183. Voor ons als symfonieorkest een behoorlijk kijkje buiten onze gewoonlijke kaders. Wat we overigens met beide handen aangegrepen hebben, want nieuwe dingen leren en een nieuw publiek aanspreken willen we maar al te graag. Met dat publiek zat het wel snor. We hadden er wel een beetje op gerekend, maar alsnog moesten er stoelen bij gesleept worden. En nog meer stoelen.De arrangementen om als orkest popmuziek te spelen, werden geschreven door onze dirigent Michiel van Vliet. Het klonk misschien niet zoals je zou verwachten van een popnummer, maar de combinatie van het orkest met het popkoor was verrassend goed. Het publiek werd er dan ook behoorlijk enthousiast van. En wij ook! Merwe Sinfonietta speelde niet alleen popnummers met het koor, maar het koor reikte voor deze keer ook buiten de comfortzone en studeerde de zangpartijen in van o.a. Westside Story. Voor de nabije toekomst hebben we alweer allerlei nieuwe projecten op de plank liggen, maar wellicht komt er nog eens een vervolg op ‘Viva la Vida’!Het concert werd gerealiseerd met een bijdrage van Stichting FOWW.

Lees meer

Jubileumconcert GOOK erg geslaagd!

vrijdag 31 mei 2019

Het Gorcums Opera- en OperetteKoor heeft op 25 mei j.l. ter gelegenheid van zijn 65-jarig bestaan een prachtig concert gegeven in de Grote Kerk te Gorinchem. Ruim 400 bezoekers genoten voor de pauze van een afwisselend programma met liederen uit de 16e en 17e eeuw, gezongen door de solisten Isabel Delemarre, Robert Luts en Igor Bogaert, het kinderkoor van Zangwerkplaats Gorinchem en GOOK. Alles onder de bezielende leiding van Erik van Balen, vaste dirigent van het koor.Na de pauze werd de Carmina Burana uitgevoerd. Dit werk bestaat uit 13e eeuwse liederen die in de 19e eeuw in een klooster in Beieren teruggevonden werden en in 1936 door de componist Carl Orff op muziek zijn gezet. Ongetwijfeld is 'O Fortuna' met de luide gongslag aan het begin het bekendste lied. Het grillige lot van de mens wordt hierin bezongen. Maar ook lente-, liefdes- en drinkliederen vormen een onderdeel van de Carmina Burana. Koor en solisten werden op de vleugels begeleid door Tatiana Kiourou en Annemarie Ruiters en het slagwerk werd bespeeld door Anneke Donker Kaat en Stephen Eelhart.Mede dankzij de sponsoring van FOWW is GOOK erin geslaagd een gedenkwaardig jubileumconcert te geven dat door het publiek enthousiast is ontvangen.

Lees meer

Jubileumuitreiking Gorcumse Litaratuurprijs

maandag 27 mei 2019

Op 23 mei werden in Theater Peeriscoop in Gorinchem voor de 25e keer de Gorcumse Literatuurprijzen uitgereikt. Bovendien was het de 5e keer dat de jeugdprijzen toegekend werden en voor het eerst ook voor de categorie jongeren van 12 tot 16 jaar. Geen wonder dat er een feestelijke en gespannen sfeer heerste onder het talrijke publiek. In de mooie theaterzaal was er letterlijk en figuurlijk ruimte op het podium voor de prijswinnaars en kon ‘de zaal’ genieten van literaire prestaties, hun emoties en vreugde. De presentator van de avond was ‘woordkunstenaar’ Marthe van Bronkhort die met jeugdig elan en goed voorbereid de avond leidde en van een passende omlijsting voorzag. Elke winnaar kreeg bovendien een aantal duivelse dilemma’s voorgelegd en uit de antwoorden bleek dat ze allemaal echt willen doorgaan met schrijven, al is het alleen maar voor zichzelf. De spanning van deze avond had niet alleen betrekking op de bekendmaking van de winnaars in de diverse categorieën, maar uiteraard ook op de kwaliteit van hun ingezonden werk dat ze zelf mochten voordragen. Als thema was dit jaar gekozen voor ‘vieren’ en hiermee waren de 122 inzenders heel verschillend aan het werk gegaan. Opvallend vaak was er gekozen voor een samenhang met ‘verdriet’, waardoor het ‘vieren’ een extra dimensie kreeg. De winnaars kregen, naast een oorkonde, een bos bloemen en een geldprijs ook de aanmoediging om door te gaan met schrijven. Het is verheugend om te kunnen constateren dat bij jongeren het woord zeker niet door het beeld verdreven is, ondanks signalen die daarop zouden kunnen wijzen. En de winnaars zijn: Naomi Bos (13 jaar) uit Werkendam met het gedicht ‘Lente vieren’ Veerle Buiks (15 jaar) uit Woudrichem met het verhaal ‘Vier seizoenen in een dag’ Rachel Golstein (18 jaar)uit Meteren met het gedicht ‘Beschuit met muisjes’ Bauke Vermaas uit Zwolle met het gedicht ‘Mokka’ Bruno Lowagie uit Gent met het verhaal “Opa 75’ Welke conclusies mogen we trekken na dit feestelijke slot van de Gorcumse litaratuurprijs 2019? dat er heel veel kwaliteit was, met emotie, diepgang maar ook humor in veel ingezonden werk dat het bestuur van de Stichting Gorcumse literatuurprijs geïnspireerd blijft om door te gaan met dit mooie culturele initiatief in Gorinchem en iedereen (dus ook u, geachte lezer) oproept om ook een bijdrage te leveren en dat er best wat meer jongens zouden mogen meedoen in de jeugdcategorieën… De uitreiking van de Gorcumse Literatuurprijzen werd gerealiseerd met een bijdrage van Stichting FOWW.In september wordt er weer gestart met de nieuwe ronde. Graag nodigen we u uit om dan mee te doen. Informatie op www.gorcumseliteratuurprijs.nl.

Lees meer

Klinkend Kerstconcert

vrijdag 28 december 2018

Zaterdag 22 december 2018 zat de Grote Kerk in Gorinchem bomvol en was het volop genieten van een zeer fraai kerstconcert. Zeer afwisselend en sfeervol. Het geweldige Oeral Kozakkenkoor met Gregor Bak als enthousiasmerende dirigent bracht het publiek loepzuiver in Russische sferen. De solisten Iris Kroes en Hanneke Engels hadden meer in hun mars dan alleen het kerstrepertoire en brachten hiermee een verfrissend en afwisselend geluid ten gehore. Topsolisten. Dirigent Jos Jansen van de bijna 130-jarige Koninklijke Harmonie De Bazuin had de regie goed strak in handen. Met veel plezier wist hij het orkest expressief tot grote hoogte te brengen. Je hoort dat Jansen de lat hoog legt voor deze Gorcumse harmonie. Daar moet de stad Gorinchem zuinig op zijn. Het 30e Kerstconcert was wel een van de fraaiste in de serie. En zoals de burgemeester het van Gorinchem het noemt: “Een van de pareltjes voor Gorinchem”.Het kerstconcert werd gerealiseerd met een bijdrage van Stichting FOWW.

Lees meer

‘Gorcum zwemt in de kunst’

vrijdag 21 september 2018

Afgelopen zaterdag 15 september 2018 was het zover: de opening van kunstmanifestatie Gorcums Gouden Eeuw - NU!. In een vol theater Peeriscoop woonden genodigden deze happening bij. De kunstmanifestatie mede mogelijk gemaakt is door FOWW.Bekijk hier een volledig foto-overzicht.

Lees meer

Fortes Festival 2018, ‘birds of love’

donderdag 28 juni 2018

Beste sponsoren, Wat was het een prachtig weekend: Fortes Festival 2018, ‘birds of love’ is echt heel goed geslaagd! We zijn in het bijzonder trots op de groei op de podia dankzij de samenwerking met scholen in de regio als HMD Codarts Rotterdam, Koningstheateracademie Den Bosch en Herman Brood Academie Utrecht. Dat samen met de duizenden bezoekers die de relaxte festivalsfeer al op heel jonge leeftijd goed begrijpen, stemt ons erg tevreden. Hieronder ontvangen jullie de aftermovie https://youtu.be/9g8TXMIpiNY en de eerste foto’s.

Lees meer
Sluiten