Activiteiten

Op dit onderdeel van de website vindt u meer informatie over door het FOWW gesteunde projecten. Stuk voor stuk staan achter al deze mooie initiatieven creatieve en betrokken mensen en organisaties met veel doorzettingsvermogen.

De Lingehaven

vrijdag 25 april 2014

De festiviteiten voor het jubileum van de Lingehaven gingen op 25 mei 2013 van start tijdens een speciale editie van Open Havendag. Aan de havenmuren hingen de hele zomer reusachtige canvasdoeken met schilderijen en foto's die uit het water leken op te duiken. Ze toonden beelden over de geschiedenis van de haven.StraatverlichtingDe Lingehaven heeft ook een blijvende herinnering overgehouden aan het jubileum. Op de Havendijk en de Appeldijk is nieuwe straatverlichting geplaatst. De lantaarns hebben een vormgeving die goed past in het beeld van een historische binnenstad. De nieuwe straatverlichting werd mogelijk door samenwerking tussen het FOWW en de gemeente.LingehavenconcertenHet FOWW is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de opzet van de Lingehavenconcerten. In 2013 vormden de concerten een waardige afsluiting van de feestelijkheden in en om de haven. Zo'n 12.500 bezoekers genoten op vrijdag 13 en zaterdag 14 september van de muziek en het evenement in deze bijzondere omgeving. Tussen de concerten door was er een korenfestival. Vrijdag werden onder meer 2300 schoolkinderen en hun begeleiders ontvangen en vermaakt door Jandino Asporaat. Op zaterdagavond was het grote Galaconcert. Het werd uitgevoerd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine met als solisten Tania Kross (zang) en Paolo Giacometti (piano). Ze vertolkten werken van onder meer Rossini en Bizet. Traditioneel volgde op het afsluitende concert een groot vuurwerk.TV-uitzending op 25 april 2014Het klassieke zaterdagavondconcert in de haven is opgenomen door omroep Max. Het zal worden uitgezonden op vrijdag 25 april om 17.35 uur op Nederland 2.

Lees meer

Van Randwijkmonument

vrijdag 5 april 2013

Op 5 april 2013 werd ter ere van verzetstrijder, onderwijzer, journalist en schrijver Henk van Randwijk een monument onthuld in zijn geboortestad Gorinchem. Initiatiefnemers Geert Willemstein en Ewald Klaui vonden het belangrijk dat deze markante Nederlander een waardig gedenkteken kreeg en vroegen Bert van 't Land om het project van de grond te krijgen. Het bestuur van het FOWW ondersteunde deze ambitie met overtuiging.Eén van de sprekers bij de onthulling, Kees de Ruiter, zei het zo: "Wie het leven van Henk van Randwijk overziet, wordt door een paar dingen getroffen: zijn moed, zijn houding tot verzet tegen de gevestigde orde, zijn strijdbaarheid en zijn hang naar sociale rechtvaardigheid en gerechtigheid."Gorcumse achtergrondHenk van Randwijk werd op 9 november 1909 in de Knipsteeg 11 geboren, waar zijn ouders een groente- en fruitwinkel dreven. Henk van Randwijk bezocht de christelijke kweekschool in de Arkelstraat en werd daarna onderwijzer in Werkendam. In 1935 trouwde hij en twee jaar later ging hij werken in de Amsterdamse volksschool. Het is bekend dat hij de rest van zijn leven (hij overleed in 1966) nog regelmatig in Gorinchem terugkwam.Lange tijd was het enige dat in die plaats aan hem herinnerde de Van Randwijksingel. In 1999 werd er een plaquette bij zijn geboortehuis geplaatst door de Historische Vereniging Oud Gorcum, en citaten van Van Randwijk zijn nu onderdeel is van de Poëzieroute door de Gorcumse binnenstad. En nu is er dus een speciaal monument voor hem, Buiten de Waterpoort. Het RVS kunstwerk is van de kunstenaar Henk van Bennekum.Wezenlijk van waardeDe Ruiter: "Het gedenkteken [...] is eindelijk een waardig gedenkteken voor de man die in de uitnodiging voor vandaag wordt aangeduid als 'een groot Gorcumer'. En dat niet om prat te gaan op een bekende stadsgenoot. Van Randwijk zou de eerste zijn geweest om dit soort chauvinistische overwegingen van tafel te vegen. Maar wel om ons handelen en denken aan hem te kunnen spiegelen en ons hart in een steeds killere en individualistischer samenleving een beetje aan hem te warmen. Omdat hij nog altijd symbool staat voor wat er in het leven wezenlijk van waarde is."Meer weten over Henk van Randwijk?Zie Wikipedia en Historici.nl.

Lees meer
Sluiten