Activiteiten

Op dit onderdeel van de website vindt u meer informatie over door het FOWW gesteunde projecten. Stuk voor stuk staan achter al deze mooie initiatieven creatieve en betrokken mensen en organisaties met veel doorzettingsvermogen.

GORCUM in MUZIEK

vrijdag 8 juni 2018

GORCUM IN MUZIEK is een muziekproject op initiatief van de stichting Muziek Uit De Goot. Die heeft een 30-tal Gorcumse muzikanten, al dan niet verenigd in bands, bereid gevonden nummers over hun stad te schrijven en op te nemen. Op 9 juni tussen 14 en 15.30 uur worden die nummers door die muzikanten live in de binnenstad gespeeld. Na een paar jaar stilte weer een straatmuziekfestival met de titel Muziek Uit De Goot met deze keer als thema GORCUM IN MUZIEK. Er wordt gespeeld op de Varkenmarkt, in de Arkelstraat bij de IJsfee, op de Grote Markt en op de Groenmarkt ter hoogte van café ADK en VVV/Mooi Gorinchem. De deelnemende muzikanten zijn Minstrel Season, Peter Borsje, TAAS!!, Nieuw Gorcums Peil, John Weldam, Van Hemel en Hel, Jolie Coeur. Bloemrijke nummers heeft het project opgeleverd. Wat te denken van een nummer over l’ Etoile getiteld Zuiderlingedijk. Maar ook een ode aan de Merwede met de naam De Rivier. En een nummer over de Heks van de Helmsteeg en eentje over De Nieuwsteeg. Ook het nummer Oh, jij Gorcum van Izak Boom en Chris Poldervaart ontbreekt niet. Kortom een gevarieerde mengeling van teksten en muziekstijlen. Om 16 uur die 9e juni wordt op de lokatie Groenmarkt de cd gepresenteerd waarop alle nummers staan. Arje Rijsdijk, muzikant en voormalig wethouder zal het eerste exemplaar van de cd overhandigen aan Roger van Boxtel. Van Boxtel is, naast prominent inwoner van Gorinchem vooral ook muziekliefhebber getuige het boek “Van trilling naar rilling” dat hij geschreven heeft over de verbindende werking en magie van muziek. Zoals gezegd, GORCUM in MUZIEK is een initiatief van de stichting Muziek Uit De Goot. Deze stichting initieert en ondersteunt muzikale projecten zonder winstoogmerk. De stichting omschrijft het project als volgt: Een (straat)muziekfestival én een poging om de interactie tussen Gorcumse muzikanten te bevorderen. Promotie van (binnen)stad en streek, onderlinge cohesie en interactie tussen muzikanten én (muzikale) actie in openbare ruimtes en op straat zijn de trefwoorden bij GORCUM in MUZIEK. De onderling interactie tussen muzikanten heeft zich in de praktijk laten zien door enkele unieke samenwerkingen bij het componeren en opnemen. Er zijn zelfs enkele nieuwe (gelegenheids)bands ontstaan met veelzeggende namen als ‘Nieuw Gorcums Peil’ en ‘De Steeg’!

Lees meer

Tweede editie Internationaal Film Festival Gorinchem

donderdag 24 mei 2018

Diversiteit en indrukwekkende verhalen van wereldfilms kenmerkten de tweede editie van het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) in april 2018. Deze editie werd er geïnvesteerd in de uitbreiding van het aanbod en de inzet van drie theaters in de vesting Gorinchem. Met de nadruk op behoud van het persoonlijke en sfeervolle karakter van het festival. De diverse interviews met producenten, regisseurs of andere betrokkenen na afloop van een film, zorgden voor bijzondere nagesprekken. Veel films gaven stof tot nadenken. Het filmfestival toont films met een brede blik op de wereld, om aan te zetten tot de dialoog en begrip voor elkaar. Maar ook om te genieten van prachtige beelden, muziek en andere culturen.Dat het IFFG voor iedereen is, voor jong en oud, bleek al in het weekend. Maar zeker ook op maandag. Toen vulde Theater de Vijfzinnen zich met honderden jongeren voor de schoolvoorstellingen. Het onderdeel ‘IFFG Educatief’ is nieuw en zullen wij met veel plezier blijven ontwikkelen. Audiovisueel als onderdeel van onderwijs kun je in de tijd waarin wij leven niet meer wegdenken.Circa 2000 bezoekers bezochten het festival. Zij kwamen niet alleen uit Gorinchem maar uit de hele regio en van ver daarbuiten. Het IFFG is verheugd over de positieve en enthousiaste reacties en gaat verdere plannen ontwikkelen. Het festival zal haar 3e editie beleven in april 2019. Maar het gehele jaar zullen er IFFG activiteiten plaats vinden.

Lees meer

Winnaars en genomineerden Gorcumse literatuurprijs 2017/ 2018 in de spotlights bij sprankelend Gedichtenfeest

woensdag 9 mei 2018

Donderdag 15 maart werden de winnaars bekend gemaakt van de 24e prijsuitreiking van de Gorcumse literatuurprijs voor Nederland en Vlaanderen. Winnaars en genomineerden Gorcumse literatuurprijs 2017/ 2018 werden in de spotlights gezet bij sprankelend Gedichtenfeest. FOWW is blij hier aan te kunnen bijdragen.De prijswinnaars zijn als volgt:Jongeren: Yannick Smits (Leiden) met zijn gedicht Dichtbij.Volwassenen: Myrte Leffring (Rotterdam) met De dag breekt aan.Tweede en derde van de jongeren zijn Marja van der Wind (Kerkwijk) met Rode paraplu, en Lucas Versteeg(Gorinchem) met Het regent gelach.Bij de volwassenen zijn de nummers twee tot en met vier Leo van der Laan(Bruchem) met Als ik mijn ogen sluit, Jetty Leeuwis (Vuren) met Dichtbij, Elianne van Elderen(Best) met We waren te groot.

Lees meer

Binnenskamers Gorinchem

vrijdag 6 oktober 2017

Het begon met een idee van Mirjam van den Bogaard en Annet Eikelboom: kleinkunst in huiskamers in de binnenstad van Gorinchem. Via de Spreekkamer van de Stad zijn zij met elkaar in contact gekomen en hebben zij hun idee samen uitgewerkt in samenwerking met theater ’t Pand en Peeriscoop. Op 4 oktober 2015 was de eerste editie van Binnenskamers een feit. In acht huiskamers vonden verrassende voorstellingen plaats. In groepjes van 25 personen wandelde het publiek onder leiding van een gids via mooie routes van voorstelling naar voorstelling. Naar welke voorstelling ze liepen was bekend, maar niet de locatie. En zo werd het publiek getrakteerd op verrassende locaties met intieme optredens, ontroerende liedjes, hilarisch cabaret, mooie dans. Door het enthousiasme van het publiek, de artiesten, de gidsen maar zeker ook de gastheren en –vrouwen, is in 2016 een tweede editie georganiseerd met nieuwe artiesten en nieuwe huiskamers. Inmiddels is de organisatie gegroeid tot een stichting en bestaat het team uit vijf enthousiaste personen.De derde editie van Binnenskamers vindt op zondag 1 oktober 2017 plaats. Ook dit jaar bieden acht gastvrije Gorcumse huiskamereigenaren podium aan gevarieerde kleinkunst voorstellingen. Vanuit het gezamenlijk startpunt de Vijf Zinnen (De Nieuwe Doelen) gaat het publiek in groepen met een gids op pad, krijgt onderweg leuke weetjes over de stad te horen, om aan het eind van de middag in de Vijf Zinnen na te genieten met live muziek. Deze derde editie is al uitverkocht. Blijf op de hoogte van dit terugkerende evenement op de eerste zondag van oktober in 2018 via de website of facebook:www.binnenskamersgorinchem.nlen https://nl-nl.facebook.com/BinnenskamersGorinchem/

Lees meer

Fortes Festival

woensdag 28 juni 2017

Beste sponsor, beste deelnemer, Wat een fantastisch festival was het! Zomers sfeertje, 5000 bezoekers, muziek, dans, spel, klimmen, theater, foodtrucks, drankjes enz. Kortom, alles was aanwezig voor de verdubbeling van de beleving op deze tweede editie van het Fortes Festival. Het is geweldig dat er zovelen met ons enthousiast zijn over dit bijzondere en ongekende evenement. Wij zijn blij met jullie want met elkaar hebben we er wederom een grandioze dag van gemaakt, zonder jullie bijdrage was dit onmogelijk geweest! BEDANKT!! Team Fortes Festival www.fortesfestival.nl Om nog even na te genieten, bekijk ons filmpje https://gorcum.tv/watch/64 en een greep uit de foto’s.

Lees meer

Programma Cinderella

donderdag 22 juni 2017

Vol trots stuurt Theatergroep Manteau de link waarin het programmaboekje te vinden is de voorstelling Cinderella van komend weekend in Theater De Nieuwe Doelen, wat mede dankzij een bijdrage van FOWW gerealiseerd kan worden!Zij hebben aangegeven super blij te zijn met sponsoren zoals FOWW en wij hopen dat FOWW ons de komende jaren wilt blijven ondersteunen!

Lees meer

45e Jazzfestival Gorinchem

donderdag 16 maart 2017

In april start het 47e Jazzfestival in Gorinchem. Tot op heden is het één van de grootste evenementen van de stad. Vanaf 21 tot en met 23 april staat de binnenstad weer bol van afwisselende Jazz muziek. Foww is zeer enthousiast dat zij een bijdrage hebben kunnen leveren.

Lees meer

Poëzieroute

zondag 1 november 2015

"Natuurlijk begint zo'n project vanuit een gedeelde liefde voor literatuur en voor deze plaats. Maar het begon concreet met het besef dat er zulke belangrijke dichters uit Gorinchem komen, en dat je daar maar zo weinig van merkte in de stad. Dan denk ik allereerst aan Ida Gerhardt. En natuurlijk aan Henk van Randwijk, naast verzetsman ook een aansprekend schrijver en dichter, die hier geboren is en zijn hele leven hier graag terugkwam. Arthur van Schendel schreef zijn boek De Waterman na een inspiratieperiode in onze stad. Onze stad inspireert dichters en schrijvers, er is veel over geschreven.Dat leidde ons naar het idee van een poëzieroute. Laat zien waardóór die dichters geïnspireerd zijn. Laat de mensen door die mooie oude vestingstad lopen, laat ze de relatie met het landschap, de prachtige ligging aan de rivier zelf ervaren."Inspiratie"Een belangrijke inspiratiebron was verder de lezing van Vrij Nederland-journalist Rudi van Meurs tijdens het kunstproject de Vierde verdieping van een aantal jaren geleden. Bij dat project draaide het om het verkennen van de Gorcumse identiteit. In die lezing lukte dat in ieder geval zeer zeker. De titel, Het licht, het gedicht en de rivier, was op zich al bijna een gedicht.""We zijn sinds 2010 bezig met het project; in september 2013 is de route officieel van start gegaan. Bij de realisatie van zo'n route komt heel wat kijken. Er zijn vergunningen nodig en monumenten bij betrokken, het plan vroeg om zorgvuldige inpassing in de binnenstad en de financiering moest rond komen."Steun"De route is mogelijk gemaakt dankzij de steun van veel mensen en organisaties. Zo doneerde de plaatselijke Peugeotdealer geld aan de gemeente voor een cultureel project in het kader van hun 60-jarig jubileum en de gemeente bestemde dat voor ons. Verder ontvingen we steun van de Van Andel Spruytstichting, het Rivierenlandfonds en het Anjerfonds.En ook van het FOWW. Zonder nu gelijk bedragen te noemen, dan heb je het toch wel over zo'n zeven uitingen die mogelijk zijn gemaakt dankzij het FOWW."Scholieren"Het FOWW stelde bovendien goede randvoorwaarden, die ons ook weer stimuleerden om de betrekkingen met het onderwijs nauwer aan te halen. Het valt niet altijd mee met de drukke programma's van scholen om daar nog iets tussen te passen, maar de eerste activiteit is inmiddels achter de rug. Een VWO-klas van het Gorcumse Lyceum Oudehoven was betrokken bij de onthulling van een gedicht van K. Michel, nadat eerst de dichter in het museum hen iets had verteld over zijn werk. De weken daarvoor was er op school extra aandacht besteed aan poëzie. Het betrekken van jongeren past overigens geheel bij de intentie waarmee we dit project ooit begonnen zijn. Het FOWW had enkele wensen qua locaties en ook die pasten prima in de opzet.""We publiceren ieder gedicht dat geplaatst wordt in de Gorcumse Courant. Het leeft wel, dat merken we aan de reacties die we krijgen van mensen. De route brengt met Gorinchem verbonden poëzie op een heel toegankelijke manier naar de mensen en trekt tegelijk mensen naar onze waardevolle binnenstad."Bekijk het schoolproject Oudehoven op Youtube!

Lees meer

Stichting Gouden Eeuw

donderdag 6 augustus 2015

“Toen ik in 2007 wethouder werd in Gorinchem, was ik net aan de UvA afgestudeerd in de kunstgeschiedenis, met als specialisme schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Tijdens mijn studie kwam ik regelmatig kunstschilders tegen die iets te maken hadden met Gorinchem. Dat associeerde ik steeds met mijn geboortestad. Maar ik zag die schilders nauwelijks terug in het Gorcums museum en dat vond ik jammer. Het leek me mooi als dit cultureel erfgoed beschikbaar zou komen voor Gorinchem en zijn bewoners. Maar hoe moesten we dat aanpakken? Daarover heb ik toen met een aantal mensen van gedachten gewisseld, o.a. via de Rotary. Daar kwam de oprichting van de Stichting Gouden Eeuw uit voort, met een gerenommeerd Comité van Aanbeveling. Met steun van de Van Andel-Spruytstichting konden we de stichting een gezicht geven met een eigen website. Toen hadden we een structuur, maar om mooie schilderijen aan te schaffen heb je natuurlijk ook geld nodig! Zo kwamen we in contact met het FOWW. “We hoeven de schilderijen niet in bezit te krijgen, maar we zoeken ze voor het FOWW en verzorgen in overleg de aankoop. Het FOWW kan de schilderijen dan in bruikleen geven” zo luidde ons voorstel. Die aanpak sprak het FOWW-bestuur aan en zo geschiedde.Ik doe de aankoop samen met beeldend kunstenaar Annet Ardesch. We doen veel voorwerk; we speuren op het internet de veilingen af en doen onderzoek. Als we iets zien dat interessant lijkt, gaan we naar de veiling toe en gaan we bieden. Tot aan Londen aan toe. Bij fraaie stukken krijg je dat naast musea ook handelaren interesse hebben en meebieden. Gaat het lukken? Dat is altijd weer spannend. “Sometimes you win, sometimes you lose”. Aangeschafte werken laten we door een bekende restaurateur schoonmaken en indien nodig terughoudend restaureren.Ik durf wel te zeggen dat we de aangekochte schilderijen hebben verworven tegen relatief gunstige prijzen. Dat betekent dat ze ook in deze economische tegenwind hun waarde behouden. Het zijn echt mooie werken. De Jan Olis ademt de sfeer van Rembrandt. Hubertus Snoeck is nét 18e eeuws maar daarbij gaat het om een Gorcumse bestuurder compleet met pruik, bibliotheek en een Hercules; een leuk stuk om te hebben. En het landschap van Aart van der Neer is echt een topstuk.Het geeft een goed gevoel dat er zo Gorcums cultureel erfgoed naar de stad is teruggebracht. Zo’n gezamenlijke of roemruchte geschiedenis is ook een bindend element. Kinderen van iedere mogelijke herkomst kunnen zo leren trots te zijn op het feit dat ze Gorcumers zijn. Dat educatieve, bindende element was voor FOWW ook een belangrijke reden om ons te steunen."

Lees meer

De Nieuwe Doelen

zondag 22 februari 2015

"De Nieuwe Doelen heeft naast een theaterfunctie ook een 'dorpshuisfunctie'. Dat wil zeggen dat we een rol voor onszelf zien om de amateurkunst en de gemeenschapszin in Gorinchem te ondersteunen. Daarom stellen we onze lokatie 50 tot 60 keer per jaar ter beschikking van het Gorcumse verenigingsleven. Helemaal gratis is dat natuurlijk niet. Wij hebben natuurlijk ook onze eigen noodzakelijke uitgaven. Maar we proberen de kosten voor verenigingen wel zo laag mogelijk te houden. Het FOWW is daarbij voor ons een grote steun geweest. Dankzij een bijdrage uit dit fonds konden we allerlei nieuwe technische voorzieningen aanschaffen. Zoals zendertjes, bewegend licht, een goede beamer, loopmicrofoons en nog veel meer. Sinds we dat soort apparatuur in bezit hebben, kunnen we de kosten voor de verenigingen veel lager houden. En de mogelijkheden zijn ook groter. Vroeger moesten we dergelijke middelen inhuren, en dat was vaak niet haalbaar voor non-profitorganisaties.""Ik kende het FOWW vanuit een vroegere rol bij de Zomerfeesten. Ik wist daardoor dat zij regelmatig de Gorcumse cultuur ondersteunden, vooral als een project ook sociale aspecten heeft. We waren erg blij toen we in 2011 hoorden dat onze aanvraag was toegewezen. Vanuit ons eigen budget was dit nooit mogelijk geweest. Op het tweede Sportgala in 2012 werd de apparatuur voor het eerst gebruikt en kon iedereen zien wat een mooie effecten hierdoor bereikt konden worden."Visitekaartje"De Nieuwe Doelen heeft zelf ook veel profijt van deze aanschaf. We kunnen de apparatuur immers ook bij commerciële evenementen inzetten. Het is bovendien een soort visitekaartje. Dat wij als theater dit soort up to date voorzieningen hebben, benadrukt dat wij een serieuze speler zijn. Het spreekt zich rond. Dat soort imago-effecten kun je niet kwantificeren, maar ze zijn er wel en ze zijn ook belangrijk. Het komt nu regelmatig voor dat gezelschappen gebruik maken van onze eigen faciliteiten."

Lees meer
Sluiten